Byer i balance med vandet
Et innovationskonsortium bestående af forskningsinstitutter og private virksomheder har arbejdet med mere intelligent brug af vandressourcer. Det er der kommet en række delprojekter ud af
I konsortiet, der netop er blevet afsluttet, har hovedfokus været bedre styring af vandbalancen i danske byer og bedre udnyttelse af ferskvandet.
Muligheder for virksomheder
”Desuden har det også været vigtigt at skabe muligheder for danske virksomheder på det voksende marked for klimatilpasning og bæredygtig forvaltning af ferskvandsressourcen. Oversvømmelser som følge af skybrud og øget regnmængde har gentagne gange præget overskrifter i medierne”, fortæller Ulrik Hindsberger fra Teknologisk Instituts Rørcenter.
Omfang og følgeskader kan mindskes ved massive investeringer i større kloakker, men der er også andre muligheder, der i mange tilfælde både er billigere og mere intelligente.
Alternative systemer
Innovationskonsortiet har derfor undersøgt alternative systemer til afbalanceret vandhåndtering på delplansniveau. Det betyder, at en by ikke forbruger så meget vand, at de naturlige vandressourcer (med genbrug) overudnyttes. Samtidig skal kvaliteten af vandkredsløbet forbedres ved at fjerne miljøskadelige stoffer, før regnvand og spildevand sendes ud af byen.
En grøn struktur, der kan håndtere øgede mængder af regnvand, er et af midlerne til at formindske presset på kloakkerne, samtidig med at regnvand kan bruges som en ressource, og grundvandsdannelsen kan øges.
sigh