23948sdkhjf

Topchefer: Spilder millioner på udbud

Det er blevet så besværligt at byde på opgaver, at det først og fremmest er spild af ressourcer, mener flere af landets førende teknikentreprenører
Spild af tid, som koster unødigt mange ressourcer, der ofte viser sig at være givet ud forgæves.

Nogenlunde sådan kan kritikken af den nuværende udbudsform opsummeres, når den kommer fra topcheferne i tre af landets absolut største teknikentreprenører.

”Udbuddene bliver stadig mere komplicerede og omstændelige. Så det tager tid og kræver en stor organisation at afgive tilbud, ligesom man skal have ressourcer til hele tiden at være opdateret på den seneste teknologiske udvikling”, siger Allan Jørgensen, der er adm. direktør i Kemp & Lauruitzen.

Han står langt fra alene med kritikken, som er gennemgående og nærmest ikke til at komme uden om blandt de kilder, Building Supply og Licitationen – Byggeriets Dagblad har talt med.

”Vi bruger utroligt mange ressourcer på at regne på opgaver. Typisk er der mindst fem bydende virksomheder i en prækvalifikationsproces. Men man ved jo, at fire af dem ikke får opgaverne og dermed har spildt ressourcerne”, lyder det fra Peter Kaas Hammer, der er øverste chef i Lindpro.

Tankegang vækker undren

Han håber, at de bydende virksomheder kan skilles fra endnu tidligere i processen.

”Jeg håber, at branchen og bygherreledet modner sig på en måde, så man bliver endnu skarpere på prækvalifikationerne, så færre virksomheder skal regne på opgaverne. Og at man samtidig bliver mere nuanceret i forhold til hvilke kriterier, der lægges til grund for tildelingen, samt typen af entreprenør, der skal udføre projektet”, siger Peter Kaas Hammer.

Også set lidt udefra vækker tankegangen forundring. Peter Rafn kom til teknikentreprenøren Caverion efter flere år i it-branchen – herunder mere end fem år hos it-integrationsvirksomheden NetDesign.

”Jeg undrer mig over tankegangen i byggebranchen, hvor det nærmest virker som om, man er bekymret ved tanken om, at der kun er 5-10 aktører, som kan løfte en opgave. I den verden, jeg kom fra som direktør for NetDesign, var det sådan, at hvis Region Hovedstaden ville have nogen til at drive deres it-infrastruktur og sendte det i udbud, så kunne kun de færreste it-firmaer løfte opgaven. Til gengæld bød de så ind i benhård konkurrence med hinanden”, siger således den nuværende Caverion-topchef.

Læs også: Teknikentreprenørerne trimmer sig til millionvækst

Artiklen er en del af temaet Teknikentreprenører.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.119