23948sdkhjf

En station som ingen andre

Et team med Henning Larsen Architects i spidsen er udpeget som vinder af den internationale arkitektkonkurrence om Vinge S-togsstation og en ny bydel i Frederikssund
"Skab en station, som der ikke er set magen til i dagens Danmark, og som kan give genklang nationalt og internationalt."

Sådan lød Frederikssund Kommunes ambitioner for den nye S-togsstation, Vinge, og nye bydel af samme navn i konkurrenceprogrammet for arkitektkonkurrencen for den nye bydel og S-station i Frederikssund.

Fem internationale tværfaglige teams deltog i den indbudte projektkonkurrence. Det blev den danske tegnestue Henning Larsen Architects i spidsen for et internationalt team bestående af Tredje Natur, Moe A/S og Railway Procurement Agency, der vandt Frederikssund Kommunes arkitektkonkurrence om Vinge S-togsstation og ny bydel med et visionært og smukt bud på en S-togsstation, der bliver helt central i den kommende by Vinge.

- Visionerne for Vinge S-togsstation og Vinge ny bydel var tårnhøje. Og det er de stadigvæk. Vi er glade for at have fået fem rigtig kvalificerede bud på, hvordan vores ambitioner kunne indfries. Og vi er rigtig glade for det forslag, der har vundet. Det er lykkedes at skabe en station og et byrum omkring stationen, som har kvaliteter i sig selv, men som også bidrager til det omgivende landskab, siger borgmester i Frederikssund Kommune og formand for dommerkomiteen John Schmidt Andersen (V).

Alt i ét greb

I dommerbetænkningen roses vinderforslaget for at være "det forslag, som bedst kobler S-togsstation, natur og bystruktur i ét samlet greb." Forslaget sikrer den vision og det greb som Frederikssund Kommune har i udviklingen af Vinge.

- Vi er utrolig glade for at være med til at starte udviklingen af Vinge med netop at designe stationen og centrum omkring den. Det er en symbolsk stærk start på en byudvikling. Vores idé er helt enkelt at skabe et integreret byrum, der samler byens og landskabets bevægelser. I Vinge bliver naturen en del af byen, og man vil kunne på bo på landet i byen, siger Niels Edeltoft, der er arkitekt og projektchef hos Henning Larsen Architects.

En af de store udfordringer i opgaven var at få skabt en station, der skaber forbindelser i byen i stedet for at dele Vinge i to.

Arkitektteamets løsning er et landskabeligt træk, der strækker sig og lader landskabet fortsætte over skinnerne. Midt i landskabet er en cirkulær urban plads, der former sig organisk efter det omgivende landskab. Pladsen rækker over skinnerne og forbinder byen på tværs.

Stationen i Vinge forventes at være færdig i slutningen af 2017.

Det videre arbejde med udvikling af Vinge Centrum vil blive varetaget af et privat udviklingsselskab i samarbejde med Frederikssund Kommune. Det private udviklingsselskab forventes etableret i foråret 2015.

By og land bliver blandet

Henning Larsen Architects har i forvejen udarbejdet helhedsplanen for Vinge By i samarbejde med Effekt, Moe og Marianne Levinsen.

Vinge er en helt ny by, der bygges i Frederikssund Kommune. Når den om 20 til 30 år er færdigbygget får byen 20.000 indbyggere og 4.000 arbejdspladser.

Hele grundtanken i Vinge er at skabe en by, hvor naturen ikke er et tillæg til byen, men en del af byen. Netop stationen i Vinge er et rigtig godt eksempel på dette.

- Det vidner om både mod og fremsynethed, at vores forslag til det centrale Vinge vinder. Vi har på tegnestuen altid talt for, at by og land skal blandes, men vi har aldrig før mødt dén ambition så visionært udtrykt hos en bygherre, som vi har i Vinge. Derfor er det helt enestående for os at vinde konkurrencen, og vi glæder os til at udvikle forslagets både urbane og naturlige kvaliteter i den kommende tid, siger Flemming Rafn Thomsen, der er stifter og partner i Tredje Natur.

Med sine 370 hektar er Vinge i øjeblikket Danmarks største byudviklingsområde. Til sammenligning er Ørestad i København 310 hektar.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094