23948sdkhjf

Fra skov til byggeri – biobaseret isolering hitter

Biobaserede isoleringsløsninger er på vej ud i danske byggerier. Organiske og fornybare produkter som cellulose og træfiber performer nemlig på mange punkter lige så godt som konventionel isolering, men samtidig lagrer de CO2 – og kan endda genanvendes efter endt levetid i en bygning.

Der er en forandring på vej i dansk byggeri. Brugen af mere bæredygtige materialer og opmærksomhed på CO2-regn- skab er i fokus som aldrig før, og alle parametre tags i brug – også når det gælder isoleringsmaterialer, hvor biobase- rede løsninger er i vækst.

“I disse år sker der store ændringer i vores byggeskik i et tempo, man ikke har set før. Når vi tager fornybare materialer ind i stedet for at anvende de Ikke-fornybare energiintensitive materialer, får vi bundet store mængder CO2,” forklarer Michael Fabrin, der er teknisk rådgiver hos Nviro.

Fornybare materialer performer godt

Nviro er en del af koncernen Nordic Wood Industries, som er en af Danmarks førende producenter og leverandører af træbaserede materialer og præfabrikation til mere bæ- redygtigt byggeri. Michael Fabrin møder dagligt de pro- blemstillinger – og løsninger – som knytter sig til de bio- baserede isoleringsprodukter.

“Fordelen er, at de er fornybare. Nogle af vores produkter er baseret på resttræ fra skovbrug, og gennem vores PEFC- certificerede produkter vil der hver gang, vi fælder et træ, blive plantet et nyt træ, hvilket sikrer en bæredygtig skov- drift. Vores cellulose-isolering genbruger gamle aviser – det vi i gamle dage kaldte papiruld. Og begge dele per- former på mange punkter lige så godt som de mere kon- ventionelle isoleringsmaterialer. Desuden har vi testet, at vi kan tage materialerne ud efter endt levetid i en bygning og genbruge dem 1:1 i andet byggeri.”

Celluloseisolering – det man i gamle dage kaldte papiruld fremstilles af gamle aviser, der tilsættes en smule salte som er henholdsvis brand-, råd- og skimmelresistente.

Nviros biobaserede isoleringsmaterialer tilsættes en smule salte som er henholdsvis brand, råd- og skimmelresistente, så begge produkter er velegnede i henhold til bygningsreglementet på lige fod med kon- ventionelle isoleringsmaterialer. Det blev for nyligt do- kumenteret af Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut, der gennemførte en række omfattende brandtests af bio- baserede isoleringskonstruktioner. Hos Nviro håber man derfor, at de nye testresultater vil mane tidligere fordom- me om brandsikkerhed i jorden.

Nyt netværk sikrer kvaliteten

Nviro er ikke blot distributør af produkter, men arbejder også med at kigge ind i det byggetekniske, rådgive arki- tekter og rådgivere i brugen. Desuden har Nviro sidste år etableret et netværk af veluddannede isolatører til at udføre arbejdet, når der isoleres med virksomhedens pro- dukter.

“Vi lancerede i slutningen af 2023 et nyt koncept kal- det ISOLATØRERNE. Det er et kvalitetssikringskoncept hvor alle isolatører i konceptet har den rette uddannelse i at udføre isoleringsopgaver med cellulose- og træfiberisolering,” siger Michael Fabrin.

NVIRO

Navnet Nviro er en sammentrækning af det engelske ord ”environment”, som betyder miljø eller omgivelser på dansk. Nviro er i dag en af Danmarks største leverandør af isoleringsløsninger til bæredygtigt byggeri og har mere end 30 år i branchen bag sig.

Se mere www.nviro.dk

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109